Deel 11: Employer Brand – Part 1: Elk bedrijf heeft het in zich

“Zelf als je niks doet dan ben je alsnog bezig met Employer Branding”. Een citaat van Marcel van der Quast, Employer Branding Specialist.

Dit citaat laat ons beseffen dat je er maar beter bewust mee bezig kunt zijn, want op die manier kun je beïnvloeden hoe (toekomstige) collega’s en klanten over jouw bedrijf denken. Ook goed om te benadrukken is dat Employer Brand in het hoofd van een ander zit. Wat je dus zal moeten proberen aan de hand van Employer Branding is beïnvloeden hoe de ander over jouw bedrijf denkt.

Om dit goed te kunnen doen, moeten we eerst even terug naar de basis; wat is Employer Brand nou precies?

“Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen en behouden als werkgever in de mindset van (potentiële) medewerkers en hun beïnvloeders met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers.”

Een aantal termen in deze definitie verdienen nog wat extra aandacht. Een Employer Brand is dus gericht op zowel huidige als toekomstige werknemers en het moet iets zijn wat de concurrentie dus níet doet. Daarnaast heeft het als doel om huidige werknemers te behouden en het moet ervoor zorgen dat potentiële werknemers enthousiast worden om te solliciteren.

Het klinkt ontzettend ingewikkeld allemaal, maar als ik één ding heb geleerd de afgelopen jaren, is dat de essentie van een goede Employer Brand vaak allang in elk bedrijf zit. Denk maar eens mee: die ene keer Jamie van Marketing een prijs had gewonnen voor leukste klant-initiatief, die VrijMiBo waarbij jullie 20 pizza’s hadden laten komen of Merel, de stagiaire die binnenkwam met 0 ervaring maar uiteindelijk door jullie opleidingstraject heeft kunnen doorgroeien tot een managementpositie. Elk bedrijf heeft dit soort mooie succesverhalen wat de sfeer van het bedrijf goed weergeeft.

Nu is het nog de truc om het op een slimme manier naar buiten te brengen, zodat de rest van de wereld ook weet wat voor geweldig bedrijf jullie zijn om voor te werken. In deze blog blijven we nog even bij de basis van Employer Brand, maar in volgende delen zullen we dieper ingaan op hoe je Employer Brand strategisch inzet om hiermee je voordeel te doen ten opzichte van de concurrentie.

We blijven even bij waarom je zou moeten werken aan het Employer Brand van jouw bedrijf. Naast het aantrekken van nieuwe medewerkers en het behouden van huidige medewerkers zal een goede Employer Brand ervoor zorgen dat de medewerkers beter zullen presteren. Studie geeft aan dat er een correlatie bestaat tussen Employer Branding en goede bedrijfsresultaten. (bron: Richard Mosley: Employer Brand Management: Practical Lessons from the World’s Leading Employers). Daarnaast zal het onboarding traject effectiever zijn, zal er een hogere ‘employer engagement’ zijn (in hoeverre een werknemer zich identificeert in het bedrijf) zal een goede Employer Brand meer ‘high performers’ aantrekken. Ook zal het ervoor zorgen dat de motivatie van de werknemers omhoog gaat en zal ziekteverzuim omlaag gaan.

Een andere belangrijke reden om eens goed te kijken naar het Employer Brand van jouw bedrijf, is dat het uiteindelijk Inbound Recruitment creëert. Dit houdt in dat de kandidaat jou opzoekt, in plaats van dat jij de kandidaat moet zoeken. Dit komt door de toegankelijke en authentieke content die het bedrijf naar buiten brengt, wat ervoor zorgt dat de kandidaat zich direct identificeert met het bedrijf. De kandidaat zal uit zichzelf bij het bedrijf  solliciteren, omdat hij/zij weet wat een geweldig bedrijf het is om voor te werken.

Een fantastisch doel, maar dit bereik je natuurlijk niet zomaar. Het zal uiteindelijk een lange tijd, een investering en manuren kosten om op deze positie terecht te komen. Wanneer je uiteindelijk het gewenste Employer Brand (dit is echter iets wat meebeweegt met de groei en veranderingen binnen het bedrijf) hebt bereikt zal het echter flink schelen in onder andere marketingkosten. Op den duur zal je vacatures namelijk minder hoeven te sponsoren en zullen de kandidaten vanzelf naar jou toekomen.

Als je nog niet over de streep getrokken was om aan het Employer Brand van jouw bedrijf te werken, dan ben je dat nu hopelijk wel! Een goede start om in de volgende blog dieper op in te gaan, en eens te gaan kijken hoe je een goede Employer Brand neerzet.

Nu direct al nieuwsgierig naar hoe jij Employer Brand kan inzetten in jouw wervingsstrategie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.

Jobmarketing en Employer Branding Recruitment Support, Talent Sourcing en Interim Recruitment. Recruitment Marketing-strategie. HIRE5 - Optimaliseren van recruitmentprocessen. HIRE5 is een Recruitmentmarketing Bureau.

Zoë Fekkes

Recruitment Specialist

Welke recruitmentoplossing past het beste bij uw organisatie?

Wij helpen u graag verder!

Neem contact op!