Deel 12: Employer Brand – Part 2: EVP’s tot werkgeverspositionering
Wat wil je als werkgever betekenen in het leven van jouw medewerkers? Dit is een vraag die centraal staat bij het uitwerken van een Employer Branding strategie voor jouw bedrijf.
In de eerste blog van deze serie hebben we kunnen lezen waarom elk bedrijf tijd en aandacht in Employer Branding zou moeten investeren. Het behouden en aantrekken van personeel speelt hierin een grote rol. Daarnaast werkt een goede Employer Brand prestatieverhogend en zal het op den duur ziekteverzuim omlaag brengen. Ideaal toch? In deze blog gaan we nog een stapje verder en zal ik enkele basisprincipes met jullie delen welke funest zijn voor een sterke Employer Brand.
Waar begin je nou eigenlijk?
Wanneer men een Employer Branding strategie wil uitwerken, is het van groot belang om eerst te kijken naar de huidige werkgeverspositionering, en vervolgens naar de gewenste werkgeverspositionering. Met andere woorden: waar staan we nu en waar willen we heen? Aan het einde van deze blog zullen deze vragen hopelijk iets makkelijker te beantwoorden zijn.
Componenten Employer Brand
Zoals de titel al doet verklappen, hangt de werkgeverspositionering tevens samen met EVP’s. Maar wat is het verschil?
Een werkgeverspositionering is het kiezen van een positie in het brein van de arbeidsmarktdoelgroep. Het zit dus in het hoofd van de ander. Je wilt hun visie over jou als bedrijf kneden in de richting van jouw gewenste werkgeverspositionering, om zo werknemers aan te trekken en te behouden. Het is als het ware het antwoord op de vraag: “Hoe willen wij bekend staan op de arbeidsmarkt?”.
Een krachtig hulpmiddel om tot een sterk werkgeversmerk te komen is een EVP, een Employee Value Proposition. Een EVP is een rechtvaardiging van een werkgeverspositionering. De werkgeverspositionering is dus de perceptie in het hoofd van de ander, en de EVP levert de argumenten om dit beeld te bevestigen. EVP’s zijn dus redenen waarom een werknemer kiest voor een bepaald bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn: werksfeer, secundaire arbeidsvoorwaarden, bedrijfscultuur, ontwikkelingskansen, opleidingsmogelijkheden, etc. Zoals eerder benoemd heeft elk bedrijf dit in zich. Het is echter de truc om dit op een aantrekkelijke manier naar buiten te brengen.
Aan de slag met jouw werkgeverspositionering
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je aan de slag gaat met het formuleren van jouw gewenste werkgeverspositionering. Ten eerste moet jouw werkgeverspositionering relevant zijn voor de arbeidsmarktdoelgroep. Dit zijn immers de mensen die je wilt aantrekken en/of behouden. Daarnaast moet de werkgeverspositionering aansluiten het de identiteit van het bedrijf, of met andere woorden, authentiek zijn. Blijf vooral dicht bij de kernwaarden van het bedrijf, en gebruik dit als basis om jouw werkgeverspositionering te formuleren.
Een derde aspect waar rekening mee gehouden moet worden is het onderscheidend vermogen. Het is belangrijk dat jij niet dezelfde werkgeverspositionering hanteert als de concurrent. Tevens moet de werkgeverspositionering duurzaam zijn. Alhoewel de werkgeverspositionering meebeweegt met tendensen, moet de kern hiervan over een lange periode ook nog gelden voor het bedrijf. Ook is het van onmiskenbare waarde dat er een overtuigende en concrete bewijslast bestaat om de werkgeverspositionering aan te toetsen (EVP’s!). Dit zorgt voor transparantie en vertrouwen. Een ander belangrijk element waar men rekening mee moet houden is dat de werkgeverspositionering aansluit op de corporate brand. Dit houdt in: de missie, visie en kernwaarden van het bedrijf.
Om dit rijtje met ‘musts’ af te sluiten voeg ik hier nog een laatste aan toe. De vraag waar we aan het begin van deze blog mee begonnen zijn: ‘Wat wil je als werkgever betekenen in het leven van jouw medewerkers?’. Je kiest als bedrijf zijnde zelf waar je de nadruk op wilt leggen, en in welke van de bovenstaande componenten je tijd en geld wilt investeren. Maar ons advies zou zijn: neem alle componenten onder de loep en breng in kaart wat er nog meer uitgehaald kan worden. Toets dit vervolgens ook bij de werknemers en je hebt een krachtige basis voor een Employer Branding strategie.
Heb je door deze blog een beter beeld gekregen hoe je kunt starten met een Employer Branding strategie? Dat is mooi! Wil je hier toch nog wat meer informatie over? Schroom dan niet en neem contact met mij op. In de volgende blog zullen wij ingaan op de implementatiefase, om wat praktische handvaten mee te krijgen over hoe je Employer Branding kunt toepassen.