Deel 13: Employer Brand – Part 3: Content is key!

In de vorige blog hebben we een aantal elementen gezien die belangrijk zijn bij het bedenken van een Employer Branding strategie. Wanneer je deze hebt geformuleerd heb je een mooi plan staan, maar hoe voer je dit nou daadwerkelijk uit? We zouden HIRE5 niet zijn als we daar niet een aantal goede tips voor hebben. In deze blog zullen wij dieper ingaan op de implementatiefase, om wat handvatten mee te geven over hoe je jouw Employer Branding strategie kunt toepassen.

Hoe vertel ik ons verhaal?

Het komt allemaal neer op het volgende: hoe vertaal ik alles wat ik in kaart heb gebracht omtrent onze Employer Branding strategie naar de buitenwereld? Hierin is 1 element heel erg belangrijk: content is key! De beste manier om potentiële medewerkers bekend te maken met jullie Employer Brand is door het creëren van content, en deze vervolgens delen via verschillende kanalen (denk bijvoorbeeld aan social media, werken bij pagina, e-mailmarketing, advertenties). Dit klinkt nog als iets heel abstracts, maar na het lezen van deze blog hopen we dat je voldoende handvatten hebt om ermee aan de slag te gaan.

Wat is nou relevante content?

Dit is een onderdeel waar veel bedrijven op spaak lopen, want wat is nou relevante content? Je wilt natuurlijk jouw doelgroep aanspreken en enthousiasmeren over jouw bedrijf. We weten in dit geval dat de doelgroep (potentiële) werknemers is (deze heb je volledig in kaart gebracht bij het maken van jouw Employer Branding strategie), wat het bepalen van de juiste content al een stuk makkelijker maakt.

Want wat willen potentiële werknemers zien? Hoe het er écht aan toe gaat binnen het bedrijf! Dit betekent dus dat ‘relevante’ content ook al kan zijn: een interview met een medewerker, een vlog over een bedrijfsfeest of een succesverhaal over het carrièrepad van een medewerker. Kortom: vertel verhalen, en probeer niet te krampachtig na te denken over een revolutionair en wetenschappelijk onderbouwd onderwerp (wat natuurlijk op zijn tijd ook zeker welkom is). Content is het antwoord op de mogelijke vragen van jouw doelgroep, dus: wie zijn wij? Wat doen wij? Wie werken er bij ons? Met dit soort content laat je jouw doelgroep kennis maken met de USP’s van het bedrijf en heb je veel meer kans dat potentieel talent naar jou toe komt (in plaats van dat jij moet ‘jagen’ op talent). Het ultieme doel is natuurlijk het creëren van inbound recruitment waarbij het bedrijf zo’n sterke Employer Brand heeft neergezet dat talent het bedrijf vanzelf weet te vinden wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

En nu?

Nu is het tijd om aan de slag te gaan met een contentkalender. Houd rekening met een bepaalde frequentie waarmee je jouw content uitdraagt (bijvoorbeeld: elke week een post/blog/vlog/interview). Plan deze vooruit, en zorg dat je al genoeg content hebt liggen voor de aankomende weken (niets is zo vervelend als het last-minute creëren van content). Een ander goed idee is om een projectgroep op te richten (met collega’s uit verschillende teams) om samen de contentkalender en de daadwerkelijke content mee te creëren. Zo kunnen ideeën uitgewisseld worden en de taken worden verdeeld. Wil je alles eruit halen wat erin zit? Denk er dan over na om jouw content te promoten in gesponsorde campagnes (bijvoorbeeld via advertenties op websites of op social media). Hiermee kun je het meeste impact maken, en een groot deel van jouw doelgroep bereiken.

Meetbaarheid

Data is knowledge, daar valt weinig over te twisten. Data is essentieel als je in kaart wilt brengen wat het effect is van jouw (gesponsorde) uitingen. Zorg dus dat je gedurende de week in kaart brengt hoeveel lezers jouw post heeft én waar deze lezers vandaan komen. Dit valt redelijk eenvoudig in te richten in Google Analytics. Zorg bijvoorbeeld ook dat wanneer jij jouw content verspreidt via e-mail, dat je daarbij UTM-tracking gebruikt. Zo kun je zien welke lezers er vanuit e-mailmarketing is gekomen. Mocht je vragen hebben over het inrichten hiervan, neem dan gerust even contact met ons op!

Improve

Als het goed is zie je na een tijdje (en dus na het posten van meerdere uitingen) precies wat wel en niet werkt bij jouw doelgroep. Aan de hand daarvan kun je aan de slag gaan met het optimaliseren van jouw uitingen. Merk je bijvoorbeeld dat de interviews het goed doen onder de doelgroep? Zorg dan dat je daar meer op inzoomt.

Tot slot

Investeren in Employer Brand mag best geld kosten. Bedrijven vergissen zich er vaak in dat iets  ‘abstracts’ zoals Employer Brand ook geld (en tijd) kost. Je investeert hiermee in de toekomst van het bedrijf, wat in tijden zoals deze extra belangrijk is. En daarnaast: wanneer je met data goed weet te onderbouwen wat het oplevert, is deze beslissing makkelijk gemaakt. Uiteindelijk is het heel erg belangrijk om te onthouden: content trekt meer mensen aan dan een vacaturetekst.

Benieuwd naar hoe HIRE5 kan helpen bij het versterken van jouw Employer Brand? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jobmarketing en Employer Branding Recruitment Support, Talent Sourcing en Interim Recruitment. Recruitment Marketing-strategie. HIRE5 - Optimaliseren van recruitmentprocessen. HIRE5 is een Recruitmentmarketing Bureau.

Zoë Fekkes

Recruitment Specialist

Welke recruitmentoplossing past het beste bij uw organisatie?

Wij helpen u graag verder!

Neem contact op!