Deel 14: Wat kan 2020 ons leren over 2021?

2020 is voor organisaties een bewogen jaar geweest. Onze werknemers en collega’s hebben zich in een rap tempo moeten aanpassen aan een nieuwe samenleving: thuiswerken, veranderende business, onzekerheid over baangarantie, anderhalve meter afstand en het minder voelen van de werksfeer. Dat heeft invloed gehad op zowel de mentale als fysieke gesteldheid van werknemers. Ook zijn er mooie initiatieven gelanceerd en zijn we anders gaan kijken naar veel aspecten.

Als we terugblikken op 2020; wat zijn dan de lessen die we geleerd hebben, waardoor we nóg beter voorbereid zijn op 2021? In deze blog zetten we een aantal aspecten op een rijtje.

Flexibiliteit
Niet alleen hebben alle veranderingen veel van ons gevraagd, maar ook hebben we er veel van geleerd. Zo hebben we namelijk allen een aantal elementen geleerd over recruitment. Bijna elke vacaturetekst kan een essentiële eis toevoegen aan het rijtje: flexibiliteit. In 2020 is het nog nooit zo belangrijk geweest om personeel in dienst te hebben die zich feilloos kan aanpassen aan onverwachte situaties. Om deze competentie te testen zouden bedrijven kunnen overwegen om gebruik te maken van een competentietest.

Investeren
Daarnaast is het nog nooit eerder zo belangrijk geweest om te investeren in andere componenten van het bedrijf dan de core business. Denk hierbij aan omscholing, wervingen, opleidingen, imago, marketing, etc.

We zoomen even in op de werving van nieuw personeel (hier zijn wij immers gespecialiseerd in). We hebben afgelopen jaar gezien dat bedrijven die juist niet de ‘veilige’ route namen en tijd en geld investeerden in deze zaken nu ver voorlopen op de concurrentie. Zij merkten dat gezien het feit dat de concurrentie stillag, zij successen hebben kunnen boeken. Er was een vijver vol met vissen, weinig concurrentie en lage wervingskosten. Zo hebben zij de kans gehad om personeel aan te trekken, die het beste matcht met de organisatie. Dit zorgt op de lange termijn voor tevreden werknemers die een grotere kans hebben om lang bij de organisatie te blijven en die tevens kernwaarden van een bedrijf beter uitdragen.

Digitalisering
Door de plotselinge omschakeling van fysiek werken naar digitaal en op afstand werken is het belang van gestroomlijnde en gedigitaliseerde bedrijfsprocessen toegenomen. Zo is het namelijk het afgelopen jaar van uiterst belang geweest om niet alleen vergaderingen online te voeren, maar ook om het daadwerkelijke werk te digitaliseren. Dit is namelijk de enige manier om op afstand werk van een collega te kunnen inzien en/of te kunnen overnemen. We hebben kunnen inzien dat het in 2021 nóg belangrijker is om goed te kijken naar deze bedrijfsprocessen en hier uniformiteit in aan te brengen binnen de gehele organisatie. Zorg dus dat jouw bedrijf 2021 ingaat met richtlijnen en handleidingen, die het digitaal werken ook in de toekomst vergemakkelijken.

Moraal
2020 heeft ons daarnaast ook geleerd dat het cruciaal is om te blijven investeren in eigen bedrijfscultuur. In tijden van afstand en isolatie is het des te belangrijker om het moraal binnen de organisatie hoog te houden. We hebben binnen verschillende branches creatieve oplossingen gezien om online evenementen te organiseren om toch verbonden te blijven. Het is van groot belang dat deze trend wordt voortgezet in 2021, om het moraal hoog te houden en de kans op burn-outs (en hiermee uitval van personeel) te verkleinen.

Als we kijken naar de statistieken omtrent burn-outs vallen er alarmerende constateringen te doen.

Eind augustus is er door Neuropsycholoog Erik Matser vastgesteld dat het aantal burn-outs in Nederland vanwege de coronacrisis is verviervoudigd (van 1 miljoen naar 4 miljoen). Door de plotselinge omschakeling van een fysieke samenleving naar een ‘online’ samenleving heeft de geestelijke gezondheid van vele mensen een grote klap gehad.

Het gevolg hiervan is vanzelfsprekend: een lage moraal, veel ziekteverzuim, weinig successen en stagnatie van de groei van het bedrijf. We zullen hopelijk binnenkort een tendens van verbetering gaan zien, waardoor we 2021 kunnen zien als een frisse start, met nieuwe kansen!

Nieuwsgierig naar hoe HIRE5 kan bijdragen aan de verbetering van zowel wervings- als bedrijfsprocessen? Of wil je nog meer informatie over de gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Jobmarketing en Employer Branding Recruitment Support, Talent Sourcing en Interim Recruitment. Recruitment Marketing-strategie. HIRE5 - Optimaliseren van recruitmentprocessen. HIRE5 is een Recruitmentmarketing Bureau.

Zoë Fekkes

Recruitment Specialist

Welke recruitmentoplossing past het beste bij uw organisatie?

Wij helpen u graag verder!

Neem contact op!