Deel 16: De schijf van HIRE5: fase ‘verkennen’

HIRE5; waar ligt onze kracht? Dat is een vraag die wij vaak krijgen van onze (potentiële) opdrachtgevers. De reactie die wij daarop geven is: onze kracht ligt in onze hybride aanpak, welke mogelijk wordt gemaakt door ‘de schijf van HIRE5’.

“Voor het aantrekken van talent dient een passende strategie te worden ontwikkeld, de juiste tools worden ingezet en de processen optimaal te worden ingericht. HIRE5 heeft een model ontwikkeld welke bestaat uit vijf verschillende fases die het volledige recruitmentproces beslaan. Elke fase is essentieel en onlosmakelijk verbonden aan elkaar. Het proces begint bij het verkennen van de doelgroep, arbeidsmarkt en processen en eindigt met het verbinden van talent aan de organisatie. Door het optimaal inrichten van de fases ontstaat er een efficiënt, transparant en kostenbesparend recruitmentproces. De oplossingen van HIRE5 kunnen los, gecombineerd of als integrale aanpak worden ingezet.”

De hybride aanpak van HIRE5. In onze nieuwe serie ‘de schrijf van HIRE5’ nemen we je mee in dit (nu nog abstracte) concept. We beginnen met de fase ‘verkennen’.

Oriëntatiefase

Een fase welke onmiskenbaar is verbonden aan een succesvol recruitmentproces is de oriëntatiefase ‘verkennen’. Deze fase neemt in vele gevallen de meeste tijd in beslag, wat zich niet makkelijk laat verklaren door de wet der logica. Je zou namelijk kunnen beargumenteren dat het inrichten van een daadwerkelijke campagne online meer tijd kost. Een campagne (in welke hoedanigheid dan ook) is alleen succesvol wanneer deze haarfijn is afgestemd op de doelgroep. Hier gaat dus een uitgebreide voorbereiding in zitten.

Wat beweegt hen? Wat zijn de belangrijkste kenmerken? Hoe zit het met de verzadiging in de markt? Door een uitgebreide arbeidsmarkt- & doelgroepanalyse komen wij erachter waar de doelgroep zich bevindt en hoe deze bereikt moet worden.

Let the magic happen!

Wanneer alle ins en outs van de doelgroep in kaart zijn gebracht, wordt het tijd voor dat ene magische aspect wat ervoor gaat zorgen dat de sollicitaties gaan binnenstromen; een vacaturetekst die naadloos aansluit op de doelgroep. Dit kan niet zonder overleg met de opdrachtgever. In eerste instantie zou men kunnen denken:  “Jullie kunnen toch gewoon onze huidige vacaturetekst herschrijven?”. Onze ervaring leert dat een bedrijf nog ontzettend veel USP’s (unique selling points) heeft die de kandidaat kan overhalen om te solliciteren, die niet worden benoemd in de oorspronkelijke vacaturetekst. Een USP’s kan zo klein zijn als: “hoe wordt iemands verjaardag gevierd?” In een gesprek waar de vacature wordt geïnventariseerd komen er vaak parels aan het licht die kunnen bijdragen aan het succes van de vacaturetekst als deze benoemd worden. Na dit gesprek gaan onze Recruitment Specialisten aan de slag om een zo creatief en aantrekkelijk mogelijke vacaturetekst te schrijven. Hierbij kijken we natuurlijk ook naar SEO-technische aspecten. We willen natuurlijk dat de vacature goed vindbaar is!

EVP’s

Een ander belangrijk onderdeel dat goed zichtbaar moet zijn in de vacaturetekst is de Employee Value Proposition (EVP). EVP’s zijn redenen waarom een werknemer kiest voor een bepaald bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn: werksfeer, secundaire arbeidsvoorwaarden, bedrijfscultuur, ontwikkelingskansen, opleidingsmogelijkheden, etc. Zoals eerder benoemd heeft elk bedrijf dit in zich. Het is echter de truc om dit op een aantrekkelijke manier naar buiten te brengen.

Nu hoor ik je denken: “wat is het verschil tussen een USP en een EVP?”. Het antwoord daarop is simpel. Een USP is een werkelijk uniek aspect van een bedrijf (of dienst), waarbij een EVP echt inzoomt op de vraag: “wat maakt dit bedrijf een geweldige plek om te werken?”. Er zit dus veel overlap in de definitie van deze termen, daarom dat we ze ook beide benoemen.

Eens een van uw vacatureteksten laten doorlichten door ons of nieuwsgierig geworden naar wat wij kunnen betekenen voor uw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wil je op je alvast een voorproefje op de rest van ‘de schijf van HIRE5’? Kijk dan op de pagina: https://hirefive.nl/diensten/.

Jobmarketing en Employer Branding Recruitment Support, Talent Sourcing en Interim Recruitment. Recruitment Marketing-strategie. HIRE5 - Optimaliseren van recruitmentprocessen. HIRE5 is een Recruitmentmarketing Bureau.

Zoë Fekkes

Recruitment Specialist

Welke recruitmentoplossing past het beste bij uw organisatie?

Wij helpen u graag verder!

Neem contact op!