Deel 17: Het groeiende belang van een effectieve vacaturetekst

Zoals al veelvuldig is beschreven, heeft de arbeidsmarkt de afgelopen maanden een flinke verandering doorgemaakt. De werkgevers die hun wervingen hebben doorgezet geven aan dat het aantal sollicitaties is flink gestegen, dit is iets wat onze Recruitment Analist ook terugziet in onze data. Niet heel gek natuurlijk omdat het aanbod op de arbeidsmarkt groter is geworden door bijvoorbeeld de economische keuzes die organisaties (al dan niet gedwongen) hebben moeten maken.

Veel sollicitaties ontvangen klinkt waarschijnlijk voor veel HR afdelingen als muziek in de oren. Het is eigenlijk wel een luxeprobleem, want meer sollicitaties betekent doorgaans ook meer werk. Uiteraard zijn niet alle sollicitaties die je binnenkrijgt een 100% match, het zoeken naar de krenten uit de pap kost een hoop tijd. Tijd die je als HR medewerker of Recruiter ook wel aan andere dingen zou willen besteden. Zo kunnen bijvoorbeeld onze Recruiters ook veel tijd steken in talentsourcing, ontwikkeling en de begeleiding van onze uitzendkrachten.

Om die reden loont het om eens kritisch te kijken naar de vacatureteksten die je als bedrijf uitzet. Vaak heeft iemand binnen de organisatie een paar jaar geleden een mooie vacaturetekst geschreven, welke elke keer op de website en jobboards worden geplaatst. Het werkt want we krijgen veel sollicitaties hoor ik vaak terug. Maar is dit wel het meest efficiënt? Een vraag die bij mij opkomt is: nemen we genoegen met het succes uit het verleden of willen we toch onszelf verbeteren en vooroplopen in de arbeidsmarkt?

De Recruitment Specialisten van Careermaker optimaliseren wekelijks onze teksten. Daarnaast doen ze onderzoek naar de vacatureteksten die organisaties uitzetten. Onze tools en data vertellen ons dat veel van de vacatureteksten die uitgezet worden helaas een onvoldoende scoren. Er is behoefte aan creatievere teksten die beter toegespitst zijn op de doelgroep en waar het onderscheidend vermogen nog meer naar voren komt. Het Employer Brand mogen we uiteraard daarin niet vergeten, hoe duidelijker dit wordt beschreven, hoe duidelijker de werknemer zich kan voorstellen hoe het is om voor de werkgever aan de slag te gaan en hoe tof dit is! Door middel van onze tools gecombineerd de expertise van onze Recruitment Specialisten kunnen wij voor werkgevers een adviesrapport opstellen om het maximale uit de vacaturetekst te halen. Een voorbeeld van voordelen hiervan zijn dat de juiste doelgroep wordt aangesproken, wat leidt tot minder maar kwalitatief betere sollicitaties. Er kunnen betere hires gedaan worden, die langer bij de organisatie blijven omdat de verwachtingen aan de voorkant worden gemanaged, een vacaturetekst is toch de eerste indruk die een sollicitant van de functie en organisatie krijgt. Een aantal bijkomende voordelen die behaald kunnen worden door het gebruiken van een adviesrapport:

• Inzage in hoe de doelgroep het best benaderd kan worden;

• Betere zichtbaarheid op jobboards (goede teksten komen eerder in de zoekresultaten tevoorschijn);

• Wat vindt de doelgroep belangrijk (denk aan arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden of thuiswerken);

• Voor betaalde vacatures; de kosten gaan omlaag! De CTR (click-through-rate) wordt hoger door een betere vacaturetekst. Er is een grotere kans dat de vacaturetekst op dusdanige wijze aanspreekt dat de kandidaat zijn/haar sollicitatie afmaakt (in plaats van afbreekt, wat we vaak zien bij een minder goed geschreven vacaturetekst);

• Lagere CPA (kosten per sollicitatie);

• Minder maar kwalitatief betere sollicitaties, dus meer tijd voor andere conversieverhogende activiteiten en kerntaken van een Recruiter/HR Medewerker.

Meer weten over de voordelen? Ik kom graag in gesprek hierover tijdens een bakje koffie… Of mogen wij een vacature voor je onder de loep nemen? Neem dan contact met ons op!

Jobmarketing en Employer Branding Recruitment Support, Talent Sourcing en Interim Recruitment. Recruitment Marketing-strategie. HIRE5 - Optimaliseren van recruitmentprocessen. HIRE5 is een Recruitmentmarketing Bureau.

Zoë Fekkes

Recruitment Specialist

Welke recruitmentoplossing past het beste bij uw organisatie?

Wij helpen u graag verder!

Neem contact op!